Udeležba slovenskih muzealcev na Japonskem

02.10.2019

ICOM KYOTO 2019

Med 1. in 7. septembrom 2019 je v Kyotu na Japonskem potekala 25. generalna konferenca ICOM.

Konference se je udeležila 14-članska delegacija predstavnikov slovenskih muzejev, ki delujejo znotraj ICOM Slovenija. Odličnost slovenskega muzealstva potrjujejo mednarodna sodelovanja, predavanja in predstavitve dobrih praks slovenskih udeležencev ter moderiranje in oblikovanje panelov slovenskih strokovnjakov znotraj mednarodnih komitejev. 

V sklopu konference so potekale volitve v mednarodne muzejske komiteje za naslednje triletje. Dr. Irena Žmuc je bila ponovno potrjena za predsednico ICOM ICR (ICOM mednarodni komite za regionalne muzeje), mag. Ralf Čeplak Mencin je bil izvoljen za predsednika ICOM ICME (ICOM mednarodnega komiteja za etnografske muzeje), v odbore mednarodnih komitejev so bili sprejeti še: Natalija Polenec (ICOM CIMUSET - mednarodni komite za tehniške muzeje); dr. Breda Činč Juhant (ICOM NATHIST - mednarodni komite za prirodoslovne muzeje); dr. Andreja Rihter (ICOM ICOMAM - mednarodni komite za vojaške muzeje); dr. Kaja Širok (ICOM IC-MEMO - mednarodni komite za memorialne muzeje). 

Programsko bogato konferenco so dopolnjevali kulturni dogodki in ogledi muzejev po Kyotu s širšo okolico. Vrhunec konference je predstavljal 5-urni posvet o sprejemu nove definicije muzejev. Sporazumno je bila odločitev o sprejemu nove definicije preložena na junij 2020. Moderiran pogovor o novi definiciji si lahko ogledate na sledeči povezavi

Naslednja generalna konferenca bo leta 2022 v Pragi na Češkem.

 


Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih