Nagrada ICOM

Nagrada ICOM Slovenija je oblikovana z namenom vzpodbujanja, popularizacije in promoviranja mednarodnega mreženja slovenske muzejske misli in dela. Mednarodna  sodelovanja slovenskih strokovnjakov s kolegi v tujini, medinstitucionalna povezovanja, participativnost in vzajemni projekti na mednarodnem nivoju omogočajo preplet vsebin in njegovo svetovno  kontekstualizacijo. Tako vzpostavljen mednarodni dialog vzpodbuja kritičen pogled in konstruktivno kritiko, diskusije o dediščinskih temah in vsebinah in s tem posledično dviga znanja in poznavanja o pomenu kulturne dediščine in njeni zgodovinski in sociološki prepletenosti.  Promovira se razvoj in pomen muzejev kot institucij, prinašajo nove ideje in prispeva k razvoju zavesti.

Nagrada ICOM Slovenija promovira tudi vsakoletno temo Mednarodnega muzejskega dne, ki ga že od leta 1977 organizira ICOM. Teme so vedno odraz aktualnega in angažiranega stanja muzejskih institucij na globalnem zemljevidu, zato želi Nagrada ICOM Slovenija izpostaviti vsakoletni imperativ na slovensko muzejsko sceno in s tem vzpodbuditi kreativni razmislek o njej.

Društvo ICOM, Slovenski odbor je 18. maja v dnevnem časopisju, na spletni strani ICOM Slovenija in preko elektronskih obvestil svojim članom objavil razpis za Nagradi ICOM Slovenija za leto 2016.

Na razpis smo prejeli tri predloge, ki jih zaznamuje visoka strokovnost in povezovanje v mednarodnem okviru:

  • Muzej narodne osvoboditve Maribor s projektom Muzej za MIR, avtorjev dr. Aleksandre Berberih Slana in Uroša Dokla,
  • Muzej novejše zgodovine Slovenije s projektom EuroVision Lab, avtoric dr. Kaje Širok in Urške Purg,
  • Mestni muzej Idrija z dokumentarnim filmom Mansfort auf! Izvozni stroj Siemens-Schuckert v jašku Frančiške, avtorjev Mirjane Gnezda Bogataj in Matjaža Mraka.

 

Izvršni odbor ICOM Slovenija je soglasno odločil, da Nagrado ICOM Slovenija 2016 za delo na mednarodnem področju dobi Muzej novejše zgodovine Slovenje za eksperimentalno razstavo EuroVision Lab. “En predmet – mnogo vizij – evrovizij”, avtoric dr. Kaje Širok in Urške Purg, Nagrado ICOM Slovenija 2016 za promoviranje vsakoletne ICOM-ove teme pa dobi Muzej narodne osvoboditve Maribor za projekt “Muzej za mir”, avtorjev Uroša Dokla in dr. Aleksandre Berberih Slana.

 

Podelitev nagrad je bila ob I. mednarodnem kongresu slovenskih muzealcev v četrtek, 20. oktobra 2016 ob 18.30 v Gledališče Tartini Piran.

 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih