Nagrada ICOM

Nagrada ICOM Slovenija je oblikovana z namenom vzpodbujanja, popularizacije in promoviranja mednarodnega mreženja slovenske muzejske misli in dela. Mednarodna  sodelovanja slovenskih strokovnjakov s kolegi v tujini, medinstitucionalna povezovanja, participativnost in vzajemni projekti na mednarodnem nivoju omogočajo preplet vsebin in njegovo svetovno  kontekstualizacijo. Tako vzpostavljen mednarodni dialog vzpodbuja kritičen pogled in konstruktivno kritiko, diskusije o dediščinskih temah in vsebinah in s tem posledično dviga znanja in poznavanja o pomenu kulturne dediščine in njeni zgodovinski in sociološki prepletenosti.  Promovira se razvoj in pomen muzejev kot institucij, prinašajo nove ideje in prispeva k razvoju zavesti.

 

Nagrada ICOM Slovenija promovira tudi vsakoletno temo Mednarodnega muzejskega dne, ki ga že od leta 1977 organizira ICOM. Teme so vedno odraz aktualnega in angažiranega stanja muzejskih institucij na globalnem zemljevidu, zato želi Nagrada ICOM Slovenija izpostaviti vsakoletni imperativ na slovensko muzejsko sceno in s tem vzpodbuditi kreativni razmislek o njej.

Društvo ICOM, Slovenski odbor je 18. maja na spletni strani ICOM Slovenija in preko elektronskih obvestil svojim članom objavil razpis za Nagradi ICOM Slovenija za leto 2021.

 

 

Prejemniki NAGRAD ICOM SLOVENIJA za leto 2021

Letošnji prejemniki Nagrade ICOM Slovenija za delo na mednarodnem področju so dr. Tanja Roženbergar, dr. Mojca Marija Terčelj, Danijela Grgić in mag. Jasna Kralj Pavlovec (Slovenski etnografski muzej). Nagrado prejmejo za projekt La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju.

Prejemniki Nagrade ICOM Slovenija za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme so Simona Vidmar, Jure Kirbiš in Breda Kolar Sluga (Umetnostna galerija Maribor). Nagrado prejmejo za projekt EKO 8 Mednarodni trienale umetnost in okolje, Pismo za prihodnost.

 

Nagrajencem iskreno čestitamo!

 

 

Knjižica o prispelih prijavah z utemeljitvama strokovne komisije

 

 

 

 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih