ICOM na kratko

International Council of Museums

Mednarodni muzejski svet ICOM je vodilna svetovna, neprofitna in nevladna organizacija, ki povezuje muzeje vseh vrst in disciplin, druge včlanjene institucije ter strokovnjake v svetovno komunikacijsko mrežo. ICOM ima več kot 30.000 članov iz 137 držav, ki sodelujejo v 117 nacionalnih in 31 mednarodnih odborih, oblikovanih po vsebinah muzejskega dela. Povezan je s številnimi regionalnimi organizacijami oz. aliansami. Ustanovljen je bil leta 1946. Vzdržuje formalne partnerske odnose z UNESCO-m in mnogimi drugimi svetovnimi organizacijami in pridruženimi članicami. Posveča se ohranjanju, razvoju in posredovanju vedenj o svetovni naravni in kulturni dediščini, pričujoči in bodoči, premični in nepremični, materialni in nematerialni (živi).

Zavzema se za varstvo in širši dostop do univerzalne dediščine - kulturne in naravne, materialne in nematerialne, premične in nepremične - ob upoštevanju kulturne raznolikosti ne glede na nacionalne meje in interese. ICOM se ravna po Univerzalni deklaraciji o kulturni raznolikosti (UNESCO) za spodbujanje naravne in kulturne raznolikosti in univerzalne dediščine v strateških partnerstvih iz leta 2001 in po UNESCO konvenciji za zaščito in promocijo raznolikosti kulturnih izrazov (Pariz, 20. oktober 2005). Med drugim priporoča vzpostavitev bolj funkcionalnega sodelovanja z medvladnimi organizacijami (npr. UNESCO, ICCROM, WIPO - Svetovna organizacija za intelektualno lastnino) in mednarodnimi nevladnimi organizacijami (npr. ICOMOS, IFLA, ICA, INTERPOL, WCO), organizacijami za nacionalno dediščino, vključno z muzejskimi združenji, arhivi in knjižnicami ter pedagoškimi in raziskovalnimi visokošolskimi ustanovami.

Na globalizacijo se odziva z vzpodbujanjem nove univerzalne odgovornosti za dediščino v vseh svojih različnih izraznih oblikah in poziva v kontekstu sedanjih izzivov k pospeševanju trajnostnega razvoja, k podpori vseh pobud in ukrepov za zagotovitev večje finančne in intelektualne avtonomije muzejev in k temu, da postanejo muzeji privlačnejši za publiko in skozi njihovo preobrazbo prizorišča za pridobivanje izkušenj, za pridobivanje znanja o kulturni dediščini, za medkulturni dialog.

Sedež ima v Parizu, kjer je leta 2006 tudi praznoval svojo 60. obletnico obstoja.

Naslov sedeža ICOM:

Maison de l'UNESCO
1 rue Miollis                       
75732 Paris Cedex 15
France
secretariat@icom.museum
www.icom.museum

 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih