Dogodki

Muzeji za raznolikost in vključenost

24. do 26. september 2020

V letu 2020 vse tri krovne muzejske inštitucije organiziramo III. kongres muzealcev na temo Museums for Diversity and Inclusion / Muzeji za raznolikost in vključenost, ki bo letos v Mariboru od 24. septembra do 26. septembra 2020. Gostil nas bo Muzej narodne osvoboditve Maribor. Vabimo vas, da pošljete predloge prispevkov z naslovom in izvlečkom v obsegu do 200 besed ter osebnimi podatki (ime, priimek, znanstveni / strokovni naziv, ustanova, e-naslov, telefon, članstvo v društvu) najkasneje do ponedeljka, 20. januarja 2020, po elektronski pošti na naslove:

I. Razdelek – skupna tema: MUZEJI v zgodbah raznolikosti in vključevanja/MUZEJI v zgodbah problematične dediščine in odpiranja zgodb javnosti: kaja.sirok@muzej-nz.si;

II. Razdelek – pedagoško/PR tema: MUZEJI kot prostori dialoga. Novi pristopi in dobre prakse: blaz.vurnik@mgml.si

III. Razdelek KONSERVATORSKO-RESTAVRATORSKI POGLED: MUZEJSKE ZBIRKE in preventivna konservacija. Depoji kot prostor srečevanja vseh strokovnih delavcev muzeja - novi pristopi in dobre prakse: jana.subic@gmail.com.

Pošto ustrezno označite z naslovom zadeve: kongres muzealcev + priimek referenta.

 

 

To top

23. 09. 2019

USMERJENI POSLOVNI PRISTOPI ZA MUZEJE

Zavod Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, ICOM Slovenija in Skupnostjo muzejev Slovenije vabi 23. septembra 2019 na brezplačno predavanje in delavnico z Julie Aldridge, priznano strokovnjakinjo za razvoj učinkovitih pristopov delovanja na področju kulture, umetnosti in kulture dediščine.

Predavanjem sledijo individualna, poslovno usmerjena svetovanja, ki bodo prilagojena potrebam projekta ozr. zainteresiranega muzeja.

KDAJ: ponedeljek, 23. september 2019, 9:30 do 16:00

KJE: Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška 23, Ljubljana

PRIJAVE sprejemamo na ines.kezman@motovila.si do 6. septembra 2019.

 

PREDAVANJE

V prvem delu nas bo Julie Aldridge vodila od teoretičnih izhodišč prek inovativnih primerov v praksi: organizacije, ki se ukvarjajo s kulturno dediščino, lahko s pomočjo učinkovitih pristopov spreminjajo svoje poslovne modele in izboljšajo zmogljivost ter s tem omogočijo trdoživost organizacije in dolgoročni razvoj svoje dejavnosti.

 

DELAVNICA

V drugem delu sledi praktična delavnica, na kateri bo Julie ponudila konkretne napotke in praktična orodja, s pomočjo katerih je mogoče preizkusiti učinkovitost različnih poslovnih modelov in novih idej tako za ustvarjanje prihodkov kot vzdrževanje vitalnosti organizacije.

Število mest na delavnici je omejeno, zato bodo v primeru velikega interesa imeli prednost udeleženci s področja kulturne dediščine, ki so v svoji organizaciji zadolženi za sprejemanje strateških poslovnih odločitev.

 

INDIVIDUALNO SVETOVANJE

Po dogodku (23. sept. med 16h in 18h ter 24. sept. med 9h in 13h) je za predstavnike organizacij, ki se bodo udeležili predavanja in delavnice, na voljo tudi 60-minutno individualno svetovanje z Julie Aldridge v zvezi z njihovim poslovnim načrtom. Kotizacija za posamezen termin svetovanja znaša 220 EUR. Na voljo je samo šest terminov, zato pohitite s prijavo!

 

O PREDAVATELJICI

Julie Aldridge je strokovnjakinja in svetovalka za poslovno načrtovanje, trženjsko strategijo in organizacijski razvoj. Več kot desetletje je bila izvršna direktorica angleškega združenja za trženje v umetnosti, kulturi in na področju kulture dediščine (AMA – Arts Marketing Association). Nedavno je objavila »Future Proof« (2018), priročnik za podporo direktorjem, menedžerjem in članom uprav v muzejih, umetniških in drugih kulturnih in ustvarjalnih organizacijah. Ponuja nasvete in orodja za preizkušanje idej v procesu inoviranja poslovnega modela in novih načinov ustvarjanja vrednosti. Zasnovala je intenziven razvojni program za muzeje Future Proof Museums, v katerem sodeluje kot ključna mentorica. Program, ki poteka več mesecev in vključuje 20 muzejev iz vse Anglije, dokazano izboljšuje vzdržljivost muzejskih institucij.

 

 

PRIJAVA NA DOGODEK

Predavanje in delavnica sta brezplačni, vendar je prijava udeležbe obvezna zaradi lažje organizacije, omejitve razpoložljivih mest na delavnici in predpriprav predavateljice.

Rok za prijavo je petek, 6. september 2019, in sicer prek obrazca, ki bo na voljo od 12. julija dalje.

Predavanje in delavnica bosta potekala v angleškem jeziku.

Natančen program sledi v kratkem.

Dodatne informacije: ines.kezman@motovila.si

 

Dogodek organizira zavod Motovila v okviru izobraževalne serije »Onkraj kulturnega modela« in kot del aktivnosti Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, ki ga sofinancirata Evropska komisija in Ministrstvo za kulturo RS.

Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, Pisarna: Upravna zgradba SEM, Metelkova 2, SI-1000 Ljubljana

E: info@ced-slovenia.eu T: +386 (0)1 300 87 87 www.ced-slovenia.eu

Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji je nacionalni informacijski urad programa EU Ustvarjalna Evropa (2014-2020).
Dejavnosti urada omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Evropska komisija.

27. 03. 2019

REDNI OBČNI ZBOR SLOVENSKEGA ODBORA ICOM

Vabimo vas na

REDNI OBČNI ZBOR SLOVENSKEGA ODBORA ICOM, 

ki bo v četrtek, 28. marca 2019, ob 13. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

udeležite rednega občnega zbora članov našega društva

                

Predlog dnevnega reda:

Uvodni pozdrav predsednice dr. Kaje Širok

 1. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in overiteljev zapisnika.
 2. Ugotovitev prisotnosti in potrditev dnevnega reda.
 3. Poročilo za leto 2018 in finančno poročilo 2018.
 4. Poročilo nadzornega odbora, etične komisije in komisije za dodeljevanje finančnih sredstev za udeležbo na mednarodnih konferencah.
 5. Razprava o poročilih.
 6. Predlog programa 2019.
 7. Potrditev uskladitve ustanovnega akta.
 8. Razprava o razvoju društva.
 9. Razno. 

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo,

dr. Kaja Širok

predsednica ICOM Slovenija

17. 05. 2019

Odprtje skupne razstave državnih muzejev: MMD 2019

Ob praznovanju Mednarodnega muzejskega dne na temo Muzeji kot kulturna središča. Prihodnost tradicije Vas vljudno vabimo na odprtje skupne razstave

Državni muzeji Slovenije 2019
National Museums of Slovenia 2019

V soboto, 18. maja 2019, ob 11.30 uri na muzejski ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem, Metelkova 2, Ljubljana.

Z izbranimi podobami iz bogatih in raznolikih muzejskih zbirk se predstavlja 13 slovenskih državnih muzejev: MG+MSUM (Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova), Muzej krščanstva na Slovenskem, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenska kinoteka, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej, Slovenski šolski muzej, Tehniški muzej Slovenije in Vojaški muzej slovenske vojske.

Vabimo vas, da nas obiščete in z nami soustvarjate prihodnost tradicije.

Razstavo bosta odprla Suay Aksoy, predsednica Mednarodnega muzejskega komiteja ICOM in Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete

17. 05. 2019

Mednarodni muzejski dan 2019

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

Mednarodni muzejski dan je leta 2018 praznovalo več kot 40.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta. Med njimi tudi Slovenija s svojo mrežo raznolikih muzejev in galerij, ki se pridružuje tudi letos. V soboto, 18. maja 2019, bomo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Mednarodni muzejski dan MMD 2019 se letos posveča temi Muzeji kot kulturna središča. Prihodnost tradicije.

 

Program slovenskih muzejev in galerij za mednarodni muzejski dan.

 

Plakat MMD v slovenskem jeziku in v angleškem jeziku ter banner v slovenskem jeziku.

17. 05. 2018

Skupna razstava državnih muzejev ob mednarodnem muzejskem dnevu

Mednarodni muzejski dan 2018
HIPERPOVEZANI MUZEJI:
NOVI PRISTOPI, NOVI OBISKOVALCI

Vabilo na skupno tiskovno konferenco vseh treh slovenskih muzejskih organizacij: ICOM Slovenija, Skupnost muzejev Slovenije (SMS) in Slovensko muzejsko društvo (SMD), 
ki bo v petek, 18. maja 2018, ob 11.00 uri v avli Slovenskega etnografskega muzeja na Metelkovi 2 v Ljubljani.

Slovensko muzejsko društvo bo predstavilo podelitev Valvasorjevih nagrad za leto 2018 s knjižico prejemnikov, ki bodo nagrade prejeli 21. maja 2018. Skupnost muzejev Slovenije bo predstavila Poletno muzejsko noč ter najavila drugi kongres muzealcev, ki bo letos v Brežicah. ICOM Slovenija bo predstavil temo letošnjega mednarodnega muzejskega dneva, programe v muzejih in galerijah po Sloveniji na ta dan kot del vseslovenske akcije ter pomembne aktivnosti ICOM-a za leto 2018 in najavil razpis za ICOM nagrado za 2018.

Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije zdaj že tradicionalno obeležujejo ta dan s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, posvečeno osvetlitvi izpostavljene teme. Vabljeni na odprtje, ki bo v petek, 18. maja 2018, ob 11.30 uri.

 

 

12. 02. 2018

REDNI OBČNI ZBOR SLOVENSKEGA ODBORA ICOM

VABILO na

REDNI OBČNI ZBOR SLOVENSKEGA ODBORA ICOM 

Spoštovane članice in člani Slovenskega odbora ICOM! 

Vabimo Vas, da se

v torek, 13. februarja 2018, ob 13. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

udeležite rednega občnega zbora članov našega društva

               

 

Predlog dnevnega reda:

Uvodni pozdrav predsednice dr. Kaje Širok

 1. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in overiteljev zapisnika.
 2. Ugotovitev prisotnosti in potrditev dnevnega reda.
 3. Poročilo za leto 2017 in predlog programa 2018.
 4. Finančno poročilo.
 5. Poročilo nadzornega odbora, etične komisije in  komisije za dodeljevanje finančnih sredstev za udeležbo na mednarodnih konferencah.
 6. Razprava o poročilih.
 7. Razprava o razvoju društva.
 8. Razno.

 

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo,

 

dr. Kaja Širok

predsednica ICOM Slovenija

Delavnica izdelave avdio vodičev

17.04.2015

V Slovenskem etnografskem muzejuveč »»


Redni občni zbor ICOM Slovenija

05.03.2015

Spoštovane članice in člani Slovenskega odbora ICOM, vabimo Vas na redni občni zbor Slovenskega odbora ICOM v četrtek, 5. marca 2015, ob 10. uri v prostore Službe za premično dediščino in muzeje (Narodni muzej Slovenije - Metelkova) na Maistrovi 1.več »»


Letna konferenca COMCOL

03.12.2014

ICOM Slovenija in Muzej novejše zgodovine Celje bosta od 3. do 6. decembra 2014 v Celju organizirala mednarodno konferenco ICOM-ovega komiteja za zbiralne strategije COMCOL, na temo “Zbiranje in zbirke v času vojne ali političnih in socialnih sprememb” (Collecting and collections in times of war or political and social change). Vsebina konference nadaljuje in zaokrožuje tematiko, ki sta jo odprli konferenci v Cape Townu...več »»


Prikazujem rezultate 31 do 35 od skupno 60

Mednarodna konferenca
MUZEJI IN ZAMOLČANE ZGODOVINE.
Med spominom in pozabo
Ljubljana, 5. do 7. oktober 2017
Muzej novejše zgodovine Slovenije

 

Mednarodna konferenca se osredotoča na vlogo muzejev kot nosilcev sprememb v družbi. Odkrivanje »spornih« zgodovin in povedati neizrekljivo je danost, ki jo muzeji imajo, in dolžnost, ki jo kot aktivni soustvarjalci družbe morajo izpolniti. Pregled različnih praks spominjanja in (pre)oblikovanja muzejev razkriva kompleksnost tolmačenj preteklosti.


Muzeji igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju in zastopanju skupne kulturne dediščine različnih skupnosti. Postali so socialna vozlišča, ki spodbujajo spoštljive odnose med ljudmi in izboljšujejo družbo ter z mediacijo naslavljajo travmatične zgodovine iz različnih zornih kotov. Odkrivanje spornih zgodovin in sposobnost izražanja, česar ni mogoče ubesediti, so naloge, ki jih morajo muzeji opravljati kot aktivni sooblikovalci družbe. Lahko pomagajo doseči miroljubne rešitve travmatičnih dogodkov iz preteklosti in spodbuditi razumevanje zgodovine, ki z izmenjavo znanj zajema več vidikov.

ICOM Slovenija, Skupnost muzejev Slovenije, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (Oddelek za sociologijo) in Muzej novejše zgodovine Slovenije organizirajo mednarodno konferenco, namenjeno odgovarjanju na vprašanja o razumevanju skrite zgodovine in interpretacije kulturne dediščine danes. Zanima nas način, kako kolektivni spomini, ki ne ustrezajo prevladujočim zgodovinskim pripovedim, sodelujejo (ali ne sodelujejo) z nacionalno naracijo in kako se to odraža v muzejskih razstavah. Katere zgodbe so prezrte v muzejih? Kako je nezaželena in zanemarjena zgodovina strukturirana v posameznih zgodovinskih obdobjih? Kaj predstavlja javno soglasje o tem, katere dediščine je treba ohraniti in v katerih primerih postane dediščina nezaželena ali celo prepovedana? Kako deluje kolektivni spomin in kje nastopi pozaba? Kaj omejuje svobodo muzejev in kakšne so vloge nevladnih organizacij? Kaj ustvarja soglasje in kdo narekuje interpretacijo preteklosti - poklicna sfera ali politika?

Z ukvarjanjem s temi vprašanji nam konferenca omogoča boljše razumevanje vloge muzejev kot orodij za ustvarjanje složnih skupnosti in pregled tovrstnih praks v različnih nacionalnih okoljih.

 

Program

Četrtek, 5. oktober 2017

 

Jutranja kava

9:30: Pozdravni nagovori

9:50: Osrednji govor:

Taja Vovk van Gaal (Hiša evropske zgodovine, Bruselj, Belgija), Spregledana zgodovina: evropski  pristop

10:40: Odmor za kavo

10:50: Sklop 1:  

       Marcin Jarząbek (Zgodovinski inštitut, Univerza v Jagiellonian, Krakov, Poljska) Novi muzeji in stari problemi. Zgornja Šlezijska dediščina in poljska politika spomina v 21. stoletju

       Nataša Jagdhuhn (Europäisches Kolleg Jena, Nemčija), Potrjevanje zgodovinske kontinuitete: druga svetovna vojna – skozi prizmo najnovejših vojn

       Kaja Širok (Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenija; Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Slovenija) Naracija 20. stoletja: reinterpretacija in transformacija “težavnih” muzejev

12:10: Odmor za kavo

12:30: Sklop 2:

       Elma Hašimbegović (Muzej zgodovine Bosne in Hercegovine, Bosna in Hercegovina), Kaj se zgodi, ko nekoč skupna dediščina postane nezaželena?

       Tonček Kregar (Muzej novejše zgodovine Celje, Slovenija), Med (re)interpretacijo in revizionizmom: primer Muzeja novejše zgodovine Celje

       Aleksandra Berberih Slana (Muzej narodne osvoboditve Maribor, Slovenija), Od muzeja vojne do Muzeja za mir

13:50: Odmor za kosilo

15:10: Sklop 3:

       Višnja Kisić (Center za muzeologijo in heritologijo, Univerza v Beogradu, Srbija), Prepoznavanje nasprotij in spornosti dediščine – posledice za sodobne muzejske prakse

       Ina Belcheva (Univerza v Parizu 1 Pantheon-Sorbonne, Francija), Socialistična preteklost skozi socialistično umetnost: iskanje muzejske upodobitve socialističnega obdobja v Bolgariji

       Blaž Vurnik (Muzeji in galerija mesta Ljubljana / Mestni muzej Ljubljana, Slovenija), Vstop v zasebnost daljnega otroštva. Raziskovanje skritih otrok Ljubljane med drugo svetovno vojno

(do 16:30)

 

16:30 – 18:00: Ogled razstave Začasna meja. Življenje in hrepenenje v coni A (1945-1947) z diskusijo

 

Petek, 6. oktober 2017

Jutranja kava

9:00 Sklop 4:

       Alenka Černelič Krošelj  (Posavski muzej Brežice, Slovenija), Skrite in sporne zgodbe Posavja, majhne regije znotraj "velike slike"

       Sanda Kočevar (Mestni muzej Karlovac, Hrvaška), Mestni muzej Karlovca in njegovi glasovi težavne preteklosti

       Neža Čebron Lipovec (Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Slovenija)/ Martina Mihić/Maša Sakara Sučević, Kolektivni spomini in njihov terapevtski potencial: pripovedovanje zgodb v spornih mestnih središčih Istre

10:20: Odmor za kavo

10:40: Sklop 5:  

       Alenka Pirman (Univerza v Ljubljani, Slovenija), Sodobna umetniška dela v nekdanjih političnih zaporniških celicah. Primer iz gradu Rajhenburg

       Blaž Bajič (Univerza v Ljubljani, Slovenija), Začasne ugotovitve glede ustvarjalne koprodukcije posmrtnih mask

       Branko Šuštar (Slovenski šolski muzej, Slovenija), Muzeji in problemi z izobraževalno dediščino med spomini in pozabo

11:50: Zaključne besede

12:30: Odmor za kosilo

13:30: Ogled mest spomina po Ljubljani

 

Izbirno:

19:00: Odprtje razstave v Slovenskem etnografskem muzeju:

 

LGBT: Razstava štirih

 

Sobota, 7. oktober 2017 

ICOM Slovenija; Skupnost muzejev Slovenije; Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (Oddelek za sociologijo); Muzej novejše zgodovine Slovenije; Zgodovinski inštitut Milka Kosa ZRC SAZU; Fundacija Poti miru v Posočju

DEDIŠČINA PRVE SVETOVNE VOJNE MED ALPAMI IN JADRANOM

Narava vojne dediščine je dvoumna, kakor so  tudi same vojne, in zato izzove različna čustva in številne razlage. Mar je možno, da se iz popolnega uničenja človeških teles in duš, pokrajine in okolja rodi kaj pozitivnega in spodbudnega? Smo sposobni najti sledi človečnosti v najbolj nečloveških vojnih razmerah?

 

9:30 – 9:45        Pozdravi

9:45– 11:00       Bernd von Droste zu Hülshoff: DEDIŠČINA – GLASNIK MIRU

                          Petra Svoljšak: DEDIŠČINA 1. SVETOVNE VOJNE V SLOVENIJI

                      Fundacija »Poti miru v Posočju«: POT MIRU OD ALP DO JADRANA – DEDIŠČINA 1. SVETOVNE VOJNE NA UNESCOVEM POSKUSNEM SEZNAMU SVETOVNE DEDIŠČINE

11:00 – 11:30    odmor

11:30 – 13:00    Jelka Pirkovič: PROTI NOVI KRAJINSKI PARADIGMI – PRIMER SLOVENIJA

                      Gojko Zupan, Silvester Gaberšček: ARHITEKTURNA DEDIŠČINA POSOČJA, POVEZANA Z VOJNO

                      Ernesta Drole: VOJAŠKA POKOPALIŠČA V POSOČJU

                      Razprava

13:00 – 14:15    kosilo

14:15 – 15:45    Željko Cimprič, Ivana Leskovec: HUMANITARNOST V VOJNI

                      Vojteh Cestnik ŽIVALI V VOJNI

                      Tanja Roženbergar: VEZI NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE

                          Ricarda Schmidt: POSREDOVANJE SPOROČILA O MIRU

                      Razprava

15:45 – 16:00    ZAKLJUČEK

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih