Arhiv 2015

V letu 2015 je Nagrado ICOM za delo na mednarodnem področju prejel dr. Blaž Vurnik in MGML za projekt »Skriti otroci II. svetovne vojne«. Strokovno delo dr. Vurnika je v vseh ozirih preseglo domače muzeološke okvire in se, s svojim interdisciplinarnim pristopom pri raziskovanju malo poznane teme skritih otrok med drugo svetovno vojno, uspešno umestilo v mednarodno prepoznaven krog raziskovalcev omenjene tematike. Z rezultati svojega odličnega dela je med seboj uspešno povezal žive pričevalce z najmlajšo in mlado populacijo, ki ji želimo svet brez vojn, brez »ilegalčkov«. To pa je prepoznavno Vurnikovo sporočilo, ki presega vse vrste meja

Nagrado za promoviranje vsakoletne izbrane ICOM-ove teme je prejel Mestni muzej Idrija za projekt »Antologije tihotapljenja«, avtorice projekta Marije Terpin Mlinar in asistentke projekta Lili Strmšek. Mestni muzej Idrija je z uspešno izvedenim projektom prav gotovo problematiziral in tematiziral tudi pomen in vlogo človekovih stranpoti za in v odgovorni družbi.  

Oba nagrajena projekta poleg popolne skladnosti s kriteriji podeljevanja nagrad ICOM Slovenija ponujata še nekaj več: z vključevanjem pripovedi posameznic in posameznikov v muzejski prostor dajeta temu okolju globino, zaradi katere se obiskovalci vanj radi vračamo.

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih