Mednarodni muzejski dan

18. MAJ 2022

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

 

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN IN MOČ MUZEJEV

Mednarodni muzejski bomo letos obeležili v sredo, 18. 5. 2022. ICOM Slovenija načrtuje tudi tokrat več akcij, ki bodo opozarjale in promovirale moč ter vrednote slovenskih muzejev. Vse muzeje bomo povabili k sodelovanju pri pripravi skupnih aktivnosti in organizirali dvotedensko razstavo plakatov slovenskih muzejev na prostem (TAM-TAM). Rdeča nit razstavljenih plakatov bo tema MOČ MUZEJEV: https://icom.museum/en/news/international-museum-day-2022-the-power-of-museums/.

Vsebine, ki jih v okviru letošnje teme raziskujemo, so: 

Moč doseganja trajnosti: muzeji kot ključni akterji v svojih lokalnih skupnostih prispevajo k številnim ciljem, ki vključujejo spodbujanje trajnega razvoja in socialne ekonomije ter razširjanje znanstvenih informacij o okoljskih izzivih.

Moč inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti: muzeji so inovativna igrišča, kjer se razvijajo nove tehnologije. Digitalne inovacije lahko naredijo muzeje bolj dostopne in privlačne.

Moč gradnje skupnosti z izobraževanjem: muzeji s svojimi zbirkami in programi povezujejo družbo in gradijo skupnosti. S podpiranjem demokratičnih vrednot in zagotavljanjem priložnosti za vseživljenjsko učenje prispevajo k oblikovanju informirane in angažirane civilne družbe.

---------------------------------
Program za leto 2022 vključuje:

 

 

Ob 10. uri - SREČANJE SLOVENSKIH MUZEALCEV

Vabimo vas, da mednarodni muzejski dan preživimo skupaj na srečanju slovenskih muzealcev v Slovenskem etnografsekm muzeju.Na srečanju bomo spregovorili o potencialih slovenskih muzejev na področju digitalizacije, inovacij in pomenu povezovanja ter sodelovanja v mednarodnem prostoru. Predvsem si želimo, da se po dolgem času ponovno srečamo in v živo poklepetamo o bodočih načrtih naših muzejev. Pridružite se na  v sredo, 18. maja 2022, ob 10. uri v Slovenskem etnografskem muzeju.

VABILO

 

Ob 12. uri - URBANA RAZSTAVA PLAKATOV

Ponovno smo pripravili urbano razstavo plakatov slovenskih muzejev, ki bodo dva tedna po Ljubljani nagovarjali k obisku muzejev. Po srečanju muzealcem bomo razstavo skupaj otvorili na muzejski pploščadi. Vabljeni!

 

VIRTUALNA KNJIŽICA

Iz plakatov smo uredili tudi virtualno knjižico, ki je na voljo tudi za prenos na naslednji povezavi:

https://issuu.com/icom.slovenija/docs/icom-mdd022knjizicaplakatov

 

KNJIŽICA PLAKATOV PDF


 

Toplo vabljeni!

 

 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih