Mednarodni muzejski dan

18. MAJ 2023

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

 

Mednarodni dan muzejev 2023 bo osredotočen na trajnostni razvoj muzejev in družbeno dobrobit v muzejih s temo

 

MUZEJI, TRAJNOSTNI RAZVOJ IN DRUŽBENA DOBROBIT

 

Muzeji ključno prispevajo k dobremu počutju in trajnostnemu razvoju naših skupnosti. Kot zaupanja vredne ustanove in pomembne niti v našem skupnem družbenem tkivu so v edinstvenem položaju za ustvarjanje učinka, ki spodbuja pozitivne spremembe. Muzeji lahko na številne načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja: od podpore podnebnim ukrepom in spodbujanja vključevanja, do boja proti socialni izolaciji in izboljšanja duševnega zdravja.

Kot je poudarjeno v resoluciji ICOM "O trajnostnem razvoju in izvajanju Agende 2030, ki spreminja naš svet" (Kjoto, 2019), imajo vsi muzeji pomembno vlogo pri oblikovanju in ustvarjanju trajnostne prihodnosti, kar lahko storijo z izobraževalnimi programi, razstavami, povezovanjem s skupnostmi in raziskavami.

Mednarodni dan muzejev od leta 2020 vsako leto podpira izbrane cilje iz sklopa ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Leta 2023 se bomo osredotočili na:

Globalno zdravje in dobro počutje: zagotoviti zdravo življenje in spodbujati dobro počutje za vse v vseh starostnih obdobjih, zlasti v zvezi z duševnim zdravjem in socialno izolacijo.

Podnebni ukrepi: sprejeti nujne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam in njihovim posledicam ter sprejeti nizkoogljične prakse na severni polobli in strategije za blažitev podnebnih sprememb na južni polobli.

Življenje na kopnem: Zaščita, obnova in spodbujanje trajnostne rabe kopenskih ekosistemov, okrepitev glasov domorodnih voditeljev in ozaveščanje o izgubi biotske raznovrstnosti.

 

18. maja spodbujamo vse člane civilne družbe, da se združijo in uresničijo ves transformativni potencial, ki ga imajo muzeji za trajnostni razvoj in blaginjo!

 

KAJ LETOS PRIPRAVLJAMO SLOVENSKI MUZEJI?

 

MUZEJSKA KAVARNA ZA MUZEALCE

Uvodoma smo 10. maja organizirali Muzejsko trajnostno kavarno

Namenjena je bila spodbujanju družbene dobrobiti in skupnostnega delovanja muzejev. Muzeji že vsaj od začetka tisočletja preko naših vsebin spodbujamo vključevanje, sodelovanje, gradimo skupnosti in spodbujamo demokratične procese v družbi.

Udeleženci kavarne so bili povabljeni k razmisleku o ustvarjanju novih praks pri vključevanju ranljivih skupin, spodbujanju kreativnosti, pomoči socialno izoliranim posameznikom, izpostavljanju dosežkov, ki so bili doslej spregledani, na primer, izjemnih posameznikov, starih znanj, povezovanju s skupnostmi kot so bolnišnice, domi ostarelih, skupine za duševno zdravje

Skupaj smo določili področja, ki bi jih v bodoče želeli razvijati, med njimi: da bi bili muzeji prepoznani kot priljubljeni, strokovno verodostojni in odprti prostori kulturnih izmenjav, v katere bi se javnost aktivno vključevala in sodelovala pri pripravi vsebin. Povezovati želimo lokalne in druge skupnosti. Razvijati želimo prostovoljstvo. Želimo pripravljati še več kakovostnih programov za vključevanje ranljivih skupin, socialno izoliranih, za spodbujanje duševnega zdravja. Velik potencial muzejev smo prepoznali v medgeneracijskem povezovanju, pri prenosu starih znanj in izročila s starejše na mlajšo populacijo. Muzeji lahko zelo uspešno spodbujamo tudi kreativnost.

Številne dobre prakse že potekajo, da bi lahko bolje delovali, pa potrebujemo, poleg strokovnjakov s področja varovanja kulturne dediščine, tudi bistveno več zaposlenih, ki so specializirani za sodelovanje in komunikacijo s skupnostmi. Muzeji delujemo namreč dvotirno, na eni strani smo strokovne institucije za varovanje kulturne dediščine, na drugi strani pa za javnost odprti prostori kulturnih izmenjav.

 

POSEBNI PROGRAMI V MUZEJIH, DAN ODPRTIH VRAT

Muzeji širom Slovenije bomo praznik obeležili s številnimi dogodki in programi ali z  dnevom odprtih vrat. Programe posameznih muzejev lahko najdemo na spletnih straneh muzejev ali na njihovih družbenih omrežjih.

 

RAZSTAVA URBANIH PLAKATOV 'MUZEJI, TRAJNOSTNI RAZVOJ IN DOBRO POČUTJE'

ICOM Slovenija pripravlja razstavo urbanih plakatov z naslovom 'Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje'. Plakati bodo v času med 16. in 29. postavljeni na ljubljanskih ulicah, z njimi opozarjamo na družbeno in okoljsko problematiko. Kot spletna brošura bomo te vsebine širili prek naših družbenih omrežij. Urbano razstavo plakatov organiziramo v sodelovanju s TAM-TAM.

KNJIŽICA PLAKATOV

 

PODELITEV VALVASORJEVIH ODLIČIJ IN PRIZNANJ

Na svečanosti bomo podelili Valvasorjeve nagrade, ki jih Slovensko muzejsko društvo vsako leto podeljuje za življenjsko delo, enkratne dosežke in druge izstopajoče dosežke slovenskih muzejskih delavcev.

 

____________________________________

Slovenski muzeji želimo povabiti javnost v muzeje, ne le na praznični dan, pač pa tudi sicer, da skupaj izkoristimo transformativno moč muzejev in prispevamo k trajnostnemu razvoju in družbeni dobrobiti.

____________________________________

 

URNIK MEDNARODNEGA MUZEJSKEGA DNE

10.00 Novinarska konferenca v Narodni galeriji

11.00 Slovesna podelitev Valvasorjevih odličij in priznanj v Narodni galeriji

13.00 Odprtje razstave urbanih plakatov 'Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje' na Muzejski  ploščadi na Metelkovi, pred Narodnim muzejem

 

TOPLO VABLJENI!

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih