Novice

01. 08. 2019

Nova definicija muzejev

Kot verjetno spremljate, se pripravlja nova definicija o muzejih. O slednji se je že v preteklosti veliko govorilo in glede na burnost trenutne razprave na spletu, bo tematika še veliko časa aktualna.

Vabimo vas, da obiščete ICOM spletno stran in obenem, da nam pošljete tudi vaša mnenja na temo. V Kyotu namreč želimo aktivno soustvarjati novo definicijo in jo tudi podpreti. Zato se nam zdi še posebej pomembno, da se slišijo glasovi vseh članic in članov.

Vaše sugestije sprejemamo do 24. avgusta 2019 na icom.slovenija@muzej-nz.si.

 Nova predlagana definicija se glasi:

Museums are democratizing, inclusive and polyphonic spaces for critical dialogue about the pasts and the futures. Acknowledging and addressing the conflicts and challenges of the present, they hold artefacts and specimens in trust for society, safeguard diverse memories for future generations and guarantee equal rights and equal access to heritage for all people.

 

Museums are not for profit. They are participatory and transparent, and work in active partnership with and for diverse communities to collect, preserve, research, interpret, exhibit, and enhance understandings of the world, aiming to contribute to human dignity and social justice, global equality and planetary wellbeing.

Odprtje skupne razstave državnih muzejev: MMD 2019

Ob praznovanju Mednarodnega muzejskega dne na temo Muzeji kot kulturna središča. Prihodnost tradicije Vas vljudno vabimo na odprtje skupne razstave

Državni muzeji Slovenije 2019
National Museums of Slovenia 2019

V soboto, 18. maja 2019, ob 11.30 uri na muzejski ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem, Metelkova 2, Ljubljana.

Z izbranimi podobami iz bogatih in raznolikih muzejskih zbirk se predstavlja 13 slovenskih državnih muzejev: MG+MSUM (Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova), Muzej krščanstva na Slovenskem, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenska kinoteka, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej, Slovenski šolski muzej, Tehniški muzej Slovenije in Vojaški muzej slovenske vojske.

Vabimo vas, da nas obiščete in z nami soustvarjate prihodnost tradicije.

Razstavo bosta odprla Suay Aksoy, predsednica Mednarodnega muzejskega komiteja ICOM in Roman Kuhar, dekan Filozofske fakultete

Mednarodni muzejski dan 2019

Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih.

Mednarodni muzejski dan je leta 2018 praznovalo več kot 40.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta. Med njimi tudi Slovenija s svojo mrežo raznolikih muzejev in galerij, ki se pridružuje tudi letos. V soboto, 18. maja 2019, bomo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Mednarodni muzejski dan MMD 2019 se letos posveča temi Muzeji kot kulturna središča. Prihodnost tradicije.

 

Program slovenskih muzejev in galerij za mednarodni muzejski dan.

 

Plakat MMD v slovenskem jeziku in v angleškem jeziku ter banner v slovenskem jeziku.

Novoletni sprejem članov ICOM Slovenije, Skupnosti muzejev Slovenije in Slovenskega muzejskega društva

Vabimo vas na tradicionalni NOVOLETNI SPREJEM članov ICOM Slovenije, Skupnosti muzejev Slovenije in Slovenskega muzejskega društva.

Letos se dobimo v sredo, 19. decembra 2018, ob 10. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije na Celovški 23 v Ljubljani.

 

Program novoletnega sprejema:

10.00: Predavanje Dr. Paolo Campetella, Univerza RomaTre: Vključevanje obiskovalcev in ne-obiskovalcev na primeru arheoloških razstav (Engaging visitors and non- visitors through archeological exhibitions)

Dr. Paolo Campetella je podoktorski raziskovalec v okviru muzejskega izobraževalnega centra na oddelku za edukacijske vede na Univerzi Roma Tre. Ukvarja se s katalogizacijo in z analizo izobraževalnih ter evalvacijskih programov italijanskih in mednarodnih muzejev, sodeluje pri številnih raziskovalnih projektih in sodeluje na podiplomskem študijskem programu muzejskih študijev. Med leti 2016 in 2017 je v okviru študijskega program UCL »Muzeji in galerijske prakse«, sodeloval pri izvedbi študijskega modula v Katarju.

Leta 2018 je izdal knjigo »Verso una comunicazione integrata nei musei. Il ruolo degli strumenti digitali«.

Predavanje bo osvetlilo in analiziralo strategije komuniciranja, ki se jih lahko uporabi pri predstavitvah arheološke dediščine, tako znotraj muzejskih zgradb kot na arheoloških najdiščih. Kontekst umeščanja in predstavitve dediščine ter načini približevanja publiki, lahko pripomore k boljšemu razumevanju in vrednotenju dediščine ter njeni splošni družbeni prepoznavnosti.

11.00: Zaključni kolokvij ICOM Slovenija ter predstavitev opravljenega dela

                Poročila o delovanju odborov in društev SMS, SMD, ICOM Slovenija

                Programi za leti 2019 in 2020

12.00: Druženje 

 

Veselimo se snidenja z vami in vas prav lepo pozdravljamo,

ICOM Slovenija, Skupnost muzejev Slovenije in Slovensko muzejsko društvo

Razpis za nagradi ICOM SLOVENIJA za leto 2020

 

Objavljen je razpis za nagradi ICOM Slovenija za leto 2020.

 

Veseli bomo vaših prijav!

 

Več informacij

 

13. 02. 2018

REDNI OBČNI ZBOR SLOVENSKEGA ODBORA ICOM

VABILO na

REDNI OBČNI ZBOR SLOVENSKEGA ODBORA ICOM 

Spoštovane članice in člani Slovenskega odbora ICOM! 

Vabimo Vas, da se

v torek, 13. februarja 2018, ob 13. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

udeležite rednega občnega zbora članov našega društva

               

 

Predlog dnevnega reda:

Uvodni pozdrav predsednice dr. Kaje Širok

  1. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in overiteljev zapisnika.
  2. Ugotovitev prisotnosti in potrditev dnevnega reda.
  3. Poročilo za leto 2017 in predlog programa 2018.
  4. Finančno poročilo.
  5. Poročilo nadzornega odbora, etične komisije in  komisije za dodeljevanje finančnih sredstev za udeležbo na mednarodnih konferencah.
  6. Razprava o poročilih.
  7. Razprava o razvoju društva.
  8. Razno.

 

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo,

 

dr. Kaja Širok

predsednica ICOM Slovenija

 

 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih